A túlélő (Lone Survivor)

 2014.11.06. 09:15

Mire jó a kegyetlen, érzéseket kiölő kiképzés, ha a kommandós moralizál? Na, erre a kérdésre pont nem ad választ ez a film, ami akciónak kiváló, drámának túljátszott és pátoszos.

Rezümé

A forgatókönyv Marcus Luttrell „Lone Survivor: An Eyewitness Account of Operation Redwing and the Lost Heroes of SEAL Team 10” c. könyve alapján készült.2005. június 28-án az amerikai haditengerészet megindította a Vörös Szárnyak Hadműveletet. Az akció célja az volt, hogy felkutassák és likvidálják az afganisztáni hegységek között rejtőző tálib vezért, Ahmad Shahd-ot. A bevetés azonban nem várt szörnyű fordulatot vett. A négyfős, SEAL-kommandós osztag csakhamar harapófogóban találta magát, körbevéve egy egész sereg tálib fegyveressel, reménytelenül elvágva a segítségtől. Az akció súlyos kudarccal végződött, a négyesből egyedül Marcus Luttrel maradt életben. Luttrel, aki tehát maga a címbéli túlélő, évekkel később könyvet írt a tragédiáról, amely azonnal bestsellerré vált a The New York Times listáján. Visszaemlékezéseit a bátorság és hősiesség egyik legigazabb történetének tartják.

Főszereplők: Mark Wahlberg, Taylor Kitsch, Eric Bana, Ben Foster.

Rendezte: Peter Berg.

Lone_Survivor_06_k.jpg

Hátborzongatóan rossz érzés

Az tény, hogy a szokásos kommandó-kliséket követően A túlélő remekül adagolja a feszültséget. Kőegyszerűen fogalmazva technikailag, képileg és hangilag frankón meg van csinálva a mozi. Szinte minden a helyén, fém, füst, vér, verejték. A vágások is nagyon ütnek. A hős alakulat óta nem éreztem magam ennyire ott egy csata helyszínén. Hátborzongatóan rossz érzés, és ez itt most dicséret. De tényleg....

A teljes kritika és az értékelő itt olvasható.

A bejegyzés trackback címe:

https://mozitipp.blog.hu/api/trackback/id/tr966869301

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása