Exek és szeretők (Enough Said)

 2014.02.15. 09:50

Csupa mosoly és báj ez a film, átlagos, mégis karakteres téma, érdekes, középsugaras humorral megfestve. Eleinte kicsit fura, hogy a szereplők többet nevetnek, mint a néző, de lehet velük együtt örülni.

Rezümé

Eva egy elvált nő, aki masszőrként dolgozik. Nem rég tudja meg, hogy új szerelme, egyik barátnőjének a volt férje. Olyan beszámolókat kap a férfiról, hogy nem tudja eldönteni, az érzéseire hagyatkozzon vagy szakítson vele mindörökre.

Exek-es-szeretok--81205.jpg

(Forrás: filmkatalogus.hu)

Átlagos, de nem unalmas

Nem titkolom, hogy Gandolfini miatt vetettem szemet erre a filmre. Maffiózók sikere, ide, vagy oda, szerintem egyébként is nagyon jó kisugárzású színész. Volt (RIP). Szerintem sokat vesztett vele Hollywood és a filmkedvelők. Na, de visszatérve a mozira, hamar rá lehet érezni a ritmusára, arra, hogy mit próbál elmondani. Párkapcsolatok: örök téma, ami emiatt gyakran unalmas is, de itt sikerült egy kis élénk színt belekeverni a dologba. Pedig a történet és a környezet egyáltalán nem élénk. Középkorú elvált nők és egyéb fazonok, kertvárosiak, Priussal járnak és pizsamában nyitnak reggel ajtót. Mindennek ellenére egyáltalán nem késztet ásításra a történet.

Emberi, életszagú

Hogy válasszunk párt? Hogy válasszunk párt egy elromlott házasság, válás és némi egyedüllét után? Hogy válasszunk párt, ha ott van a lehetőség, hogy előtte minden apró részletet megtudhatunk róla? Főszereplőnknek egyszerre kell(ene) mind a három kérdésre választ találnia, ami nem egyszerű. Zavarodottságát fokozza, hogy akarata ellenére több vasat tart a tűzben, s ha egyiket elengedni, utána röpülhet a másik is. Közben persze hibázik ő is, legfőképpen abban, hogy nem mer saját magára hallgatni. Nagyon emberi, életszagú a dolog, egyáltalán nem érezzük, hogy valahol elrugaszkodtak volna a valóságtól. Mégis szórakoztató és tanulságos. Persze a térd- és homlokcsapkodástól igen csak távol van, inkább amolyan pillanatkép, hangulatfestés az egész. Viszont a maga kategóriájában egészen jó.

Akciófüggők meneküljenek, a többiek közelebb!

Az exek és szeretők ereje abban rejlik, hogy jók a karakterek és megfelelően kiválasztottak a színészek. Tetszett, hogy a sok a sablonostól teljesen eltérő párbeszéd. Őszinték a viszonyok, tiszta a hangulat, talán egy kicsit túlságosan is le van „tutizva” minden, s emiatt olykor az unalom határát súrolja a mozi. A fő konfliktus sem csattan, ugyanakkor James Gandolfini mellett Julia Luis-Dreyfus játéka is elbűvölő. A mellékszereplők közül kiemelkedik a baráti házaspár, az ő jelenlétük nélkül jóval szegényebb lenne a sztori. A végén sincs hiányérzet, de csak akkor, ha a helyén kezeljük a filmet. Az akció- és monogámiafüggőkön kívül mindenkinek bátran ajánlom.

ÉRTÉKELŐ

Sztori: 10/6

Fíling: 10/6

Karakterek: 10/8

Összesítve: 30/20

AJÁNLOTT

A bejegyzés trackback címe:

https://mozitipp.blog.hu/api/trackback/id/tr215815262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása