Végjáték (Ender's Game)

 2014.03.06. 15:29

Két típusú film van: az egyik komoly, a másik komolytalan, és itt most nem arra gondolok, hogy szórakoztató, vagy hihető-e a történet.

 

Rezümé

A Földet már többször megpróbálta leigázni egy kimagasló technikai fejlettséggel rendelkező földönkívüli faj és nem kisebb a szándékuk, minthogy elpusztítsák az egész emberiséget. 70 évvel a kíméletlen háború után az emberek talán megtalálták szabadulásuk kulcsát Ender Wiggin (Asa Butterfield) személyében. A csendes, de annál különlegesebb képességekkel rendelkező fiút egy szigorúan védett, titkos űrbázisra küldik, ahol hozzá hasonló tehetséges fiatalokból álló katonai csapatot képeznek ki. A vezetőség terve, hogy a szüleiktől, testvéreiktől elszakított gyerekekből egy olyan sereget formáljanak, akiket az idegenek elleni végső támadás során bevethetnek.
Endert addig manipulálják, míg kegyetlen gyilkossá nem válik. Egy váratlan esemény rádöbbenti a fiút tettei következményeire és arra, hogy a körülötte zajló hatalmi játékban ő is csak egy eszköz. De a remény még nem veszett ki belőle: saját eszközeivel akarja megmentheti családját és a Föld lakóit a félelmetes idegen fajjal szemben. De vajon ez elég lesz a végső összecsapásra?

végjáték.jpg

(Forrás: port.hu)

 

Xénia-láz, brrr...
A bevezetőt folytatva, a Végjáték nálam az utóbbi kategóriába tartozik. Mindig dühvel vegyes szomorúsággal tölt el az, ha egy mozi nem veszi komolyan nézőjét. A Végjátéknál pont ez a helyzet. A félig kidolgozott történet, összecsapott karakterek, óvodás háttérsztori képet számos más tényező rontja és alig-alig van, ami javítja. Kezdem az előbbivel. A hangyaszerű űrlények sem nem eredetiek, se nem ötletesek, az űrkiképzőközpont pedig a 90-es évek műanyagízű magyar filmsorozatgyártásának feledhetetlen, retinába égetett ékkövére, az Űrgammákra (ha így jobban ismerős: Xénia láz, akció, ilyesmi...) emlékeztetett.

 

Nem jön ki a kontraszt

Hogy mondjak valami jót is, a fiú és családja számos használható karaktert kínál, ahogyan magában a történetben is van perspektíva. Sajnos egyikből sem hozta ki az egyébként egy sikeres regényre épülő film azt, amit lehetett volna. Még a fiúnál jutottak a legtovább. Másik dolog, elhiszem, hogy van/volt az a kor, amelyben a gyerekek ilyen felnőttesen viselkednek, de akkor tessék bemutatni nekem azt a társadalmat, folyamatot, vagy annak egy részét, ami ilyenné alakította őket. Máskülönben a gyermeki ártatlanság-felnőtt erőszakosság kontraszt nem fog kijönni...

 

 

Ez gyengus volt Harrison!

Nem vagyok egy túl nagy sci-fi rajongó, és pont azért kezd el egy ilyen mozi érdekelni, mert benne van például egy Harrison Ford. Na, épp az ő karaktere sikerült a legjobban félre. A nagy semmi az, amivel játszania kellett az öregnek, és a végeredmény is közel áll a nullához. A fiúról már esett szó, talán ő az egyetlen pozitívum, a többi szereplő viszont rendkívül kidolgozatlan, érdektelen, és sokszor érthetetlen is egyben.

 

ÉRTÉKELŐ

 

Sztori: 10/3

Fíling: 10/2

Karakterek: 10/3

Összesítve: 30/8

 

BORZALMASAN GYENGE

A bejegyzés trackback címe:

https://mozitipp.blog.hu/api/trackback/id/tr325846335

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása