A 21. századi kalózkodás távolról sem olyan romantikus, mint amilyennek középkori formáit ma látjuk, viszont kellőképpen erőszakos, véres, izzadtságos és gyötrelmes. A Philips kapitányban mindenki megszenved, a túsz és rablói is, a néző pedig kissé feszengve, de boldogan nyugtázza, hogy se nem kereskedelmi hajókapitány, se nem szomáliai bennszülött.

Rezümé

Szomáliai kalózok megtámadnak, majd elfoglalnak egy konténereket szállító teherhajót. Richard kapitány úgy dönt, megadja magát, ám előtte a legénységet arra kéri, hogy zárják be magukat a hajó kabinjaiba. A kalózok 2 millió dollár váltságdíjat követelnek Phillips kapitány szabadon engedéséért cserébe.

Phillips-kapitany--80782.jpg

(Forrás: filmkatalogus.hu )

Hanks a fedélzeten

Egy jó sztori és Tom Hanks – ez a párosítás tuti siker a kasszáknál, és nem mellesleg a nézők is számíthatnak a minőségre. Parázni tehát nem kell, bizonyosan nem égetik ki a szemünket valami botrányos gagyisággal. Az elvárásaink ilyen esetben viszont hajlamosak magasra nőni. Ez most sincs másként, feszülten figyeljük Phillips kapitány minden mozdulatát és rezdülését. Egyelőre hiába, hiszen Phillips a lehető legszürkébb figura, akit tenger a hátán hordott. A Maersk Line méltósággal úszik a vízen, miközben a hajón tartózkodók közül egyedül a kapitány van berezelve, vagy csak nagyon elővigyázatos, szemlélet kérdése. Persze a rutinos tengeri medvének van igaza, veszélyes dolgok vannak kilátásban a szomáliai partok közelében.

Életszagú kalózok

Egy csapat jóképű szomáliai rabló formájában be is üt hamarosan a krach. A Maersk Line-t megcsáklyázzák. Ha eltekintünk a technikai részletektől, a kalózkodás hasonlóan zajlik, mint a középkorban, csak a parókás kapitányok vezette veszett fosztogatóhadat ma már jórészt romantikus színben, alaposan kiparodizálva látjuk. 21. századi kalózaink ennél jóval életszagúbban teszik a dolgukat, bár nem alkotnak olyan profi egységet, mint Drake besorozott legénysége, igyekeznek gyorsak és hatékonyak lenni. Elkezdődött a film.

Szép, szép, de csak díszlet

A Philips kapitány izgalmas, élethű mozi, egy fontos probléma azonban van vele: az egész film a Tom Hanks alakította vezetőkarakter díszlete. Ami nem lenne baj, ha nem lenne ennyire átlátszóan az. Beletesznek minket a cselekmény közepébe, Hanks fantasztikusan hozza a figurát, kidolgozott a környezet, minden apró részlet klappol, a szomáliaiak izzadtságát pedig az óceánpermettel egyetemben szinte az arcunkban érezzük. A színes poszter mögött azonban nagy üresség tátong. Igyekeznénk megérteni a másik oldal tragédiáját, megkeresni a jót a rosszban, de csak sejtetik a világ dolgainak szomorú bonyolultságát, nem tud kibontakozni a dolog. Pedig minden ott van a főrabló Muse szemében (Barkhad Abdi remekül játszik), csak folytatni kellett volna az elkezdett vonalat. A kereskedelmi legénység összességében elég színtelen és szagtalan, ahogyan a haditengerészeti oldal is. A készítők erre persze nyugodtan mondhatják: „telhetetlenek, kaptatok egy Hanks-örömjátékot!”

ÉRTÉKELŐ

Sztori: 10/6

Fíling: 10/8

Karakterek: 10/6

Összesítve: 30/20

AJÁNLOTT

A bejegyzés trackback címe:

https://mozitipp.blog.hu/api/trackback/id/tr455758871

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása