Hajsza a győzelemért (Rush)

 2013.12.31. 15:20

Amikor eloszlik a kipufogófüst, az égett gumi és bőr szaga, két ember marad. Két csupasz, mindenre elszánt figura, aki kész egészen a halálig elmenni. Kiteszik kártyáikat, és indulhat a hajsza. Aki győz, az veszít.

Rezümé

1976 - a Forma 1 aranykora, a hihetetlenül izgalmas, és látványos száguldó cirkusz legendás szezonja, két felejthetetlen versenyző harcával: James Hunt, a vagány brit pilóta, a Forma 1 rocksztárja, és Niki Lauda, az osztrák fegyelmezett zseni, az 1975-ös világbajnok néz egymással farkasszemet a világ legveszélyesebb pályáin. Igazi ellenfelek, akik bármire képesek a győzelemért.
Lauda a sporttörténelem egyik legemlékezetesebb teljesítményét viszi véghez: alig hat héttel balesete után újra volán mögé ül, hogy visszaszerezze bajnoki címét, és bebizonyítsa, hogy ebben a hajszában mindenkinél gyorsabb. Mert minél közelebb vagy a halálhoz, annál jobban dübörög benned az élet.

hajsza a győzelemért.jpg

(forrás: port.hu)

Se veled, se nélküled

Mindegy, hogy benzingőzös ring, futballpálya, vagy futókör, a sportriválisok egymáshoz fűződő bonyolult viszonya mindig érdekes téma. Nem sok olyan mozi van a filmtörténetben, amely ilyen plasztikusan és sokoldalúan mutatja be azt a kapcsolatot, mint a Hajsza a győzelemért. Se veled, se nélküled – mondják gyakran a párkapcsolatokra, de igaz ez a sportban is. A gyűlölködők valójában szeretik is egymást, hiszen meglátják a másikban önmaguk egy darabját. Mások, mégis hasonlóak. Egymás nélkül nem működnek, nem tudnak önmaguk lenni. James Hunt és Niki Lauda két különböző karakter. Ezt értjük már a film elején is, kicsit feleslegesen emelik ki, túlragozzák a dolgot. Az alkohol- és nőfaló, cigifüstöt eregető Hunt kontra majdnemszerzetesi életmódot folytató Lauda. A playboy és a puritán. A jóképű, laza macsó és a patkányarcú, humortalan fritz. Túlzások és felesleges jelenetek egyaránt akadnak, ugyanakkor a hangulat, a lényeg nagyon átjön.

Kár azért a jelenetért

Nem csak Forma 1-es rajongóknak – mondják a filmről, de én máshogy fogalmaznék: Forma 1-es rajongóknak is. Elsősorban ugyanis, mint említettem, a Hajsza a győzelemért emberekről szól és nem gépekről. Vetélkedés, bajtársiasság, barátság, és románc keveredik a ragyogóan felállított késő 70-es évek kordíszletébe. Jó így az egész, azonban a mély, igazán átütő érzelmek nekem kicsit hiányoztak. Belesüppedsz a fotelbe, ahogy kell, viszont a kellő pillanatokban nem emelkedsz a párnák fölé úgy, mint egy igazi mélymozi esetében. Hunt egyik jelenete például kifejezetten bénára, hiteltelenre és otrombára sikerült, pedig csak azt akarta kifejezni, hogy az egyik versenytárs akkor is kiáll a másikért, ha történetesen rühelli, mint állat. A fogkiverésnél illet volna finomabb szálakat pengetni, még akkor is, ha elhisszük, hogy Hunt egy ilyen habitusú ember volt.

Zseniális Lauda, felszínes Hunt, hatásos páros

Daniel Brühl egyszerűen zseniális Lauda szerepében. Az akcentus, a mozgás, a beszédstílus, minden. Chris Hemsworth produkciója messze nem mondható zseniálisnak, inkább megfelelőnek és kellően hitelesnek, de Hunt karaktere amúgy sem annyira kidolgozott, mint vetélytársáé. Ezen lehetett volna még melózni, hiszen így kicsit úgy tűnik, mintha a brit sztárpilóta egy felszínes fickó lett volna (amit kétlek). Ehelyett azonban az alkotók inkább arra koncentráltak, hogy megmutassák: mit tud kihozni egymásból két ízig-vérig versenyző. Ma már nem kell elmenni a halál kapujáig a sportban a győzelemért, de 35 évvel ezelőtt még így mentek a dolgok. A film legnagyobb erénye és eredménye, hogy ezt elhiteti velünk. És miközben beülünk a képzeletbeli versenyvolán mögé, Huntok, vagy Laudák akarunk lenni. Nem a csajok, a pénz, a hírnév, vagy a menőség miatt. Hanem azért, hogy megtudjuk, mit veszít az, aki győz.

ÉRTÉKELŐ

Sztori: 10/8

Fíling: 10/9

Karakterek: 10/8

Összesítve: 30/25

AJÁNLOTT

A bejegyzés trackback címe:

https://mozitipp.blog.hu/api/trackback/id/tr25718971

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása