2 kaliber (2 Guns)

 2014.01.10. 15:54

A filmbéli zsarupárosok akkor működnek igazán jól, ha a felek erősítik egymás különlegességét, különcségét. Bobby és Stig igazán lazán nyomja, illenek egymáshoz, a gyengus végeredmény részben a béna háttérsztorinak, részben az erőltetett, B kategóriás golyózápornak köszönhető.

Rezümé

Nem a rablók meg a zsaruk izgalmasak, hanem azok, akik köztük állnak valahol - akik már maguk sem tudnák megmondani, a jó vagy rossz oldalt szolgálják-e. Trench és Steadman ilyen emberek.
Trench (Denzel Washington) a kerületi ügyész zsaruja, Steadman (Mark Wahlberg) a tengerészetnél nyomozó. Mind a ketten úgy harcolnak a maffia ellen, hogy beépülnek a bűnözők közé - és már olyan mélyre jutottak az ellenséges szervezetben, hogy nem találják a kiutat.
A veszély és a kaland az életük. Amikor a maffiától kell rabolniuk, boldogan vetik magukat akcióba - egyikük sem sejti, hogy a bandához vezető kapcsolatuk is zsaru. Úgy verik át a másikat, hogy saját magukat csapják be, miközben igazából egy mexikói maffiavezér (Edward James Olmos) vezeti meg őket. És ők a CIA-től rabolnak. Kijátszották egymást és most együtt kell kikeveredniük a csávából.

2 guns.jpg

(Forrás: port.hu)

Bad boys, good boys

Hol vannak már a klasszikus zsarupárosok, mint Starsky és Hutch, vagy a Halálos fegyver Mel Gibson és Danny Glover alakította felejthetetlen kettőse? A 2 kaliber alkotói talán vissza akarták hozni ezt a fílinget, megfejelve azzal a csavarral, hogy főhőseink amolyan „se nem jó, se nem rossz”-identitást kapnak. A történetnek ez jót tesz, izgalmasnak mondható a cselekmény, de mintha a film közben a karakterek keresnék önmagukat. Lehet, hogy ez szándékos húzás, nem tudom, de hogy nekem zavaró volt, az biztos. Stig (Mark Wahlberg) például olykor mintha kicsit tudathasadásos lenne, ami komoly akadálya annak, hogy igazán megkedveljük.

Ezért nem jár kitüntetés

Jól indul a film, a hangulat megvan, az alapsztori világos, és király, hogy nem fedik fel minden lapjukat, azaz van min izgulni. Korai azonban az öröm, mert a fő rejtély - legalábbis szerényén véleményem szerint - akkora marhaság, mintha a rendező komolyan vett volna egy amerikás összeesküvéses South Park részt. A végén pedig a „legszebb” B kategóriás csihi-puhi filmeket idéző jelenetekkel etetik a nézőt. Úgy tűnik, hogy akkor kaptak észbe: voltaképpen egy akciófilmet akartak csinálni. Alaposan és agyzsibbasztó módon bepótolják a korábbról kimaradt géppuskás helikopter-lábak előtti golyózápor- háttal egymásnak pisztolyozás action-kombót. Hiába a különc főszereplők, a zárás így különleges helyett elég kommerszre sikerül. Persze, tudom, sokaknak inkább ez jön be, de ilyen moziért nem jár rendőrplecsni a filmtörténet képzeletbeli zsarus díjkiosztóján.

A szamár és vezetője

A szereplőválogatásnál mindesetre nem lőttek mellé a készítők. Denzel Washingtonnal tutira lehet menni, az ő neve és tudása biztosíték a minőségre, Mark Wahlberg pedig olyan, hogy bárki mellé oda lehet rakni, nem vall szégyent, csak kell neki egy szamárvezető. A karakterek alapvonásai sem rosszak, lazák, különcök, évődnek egymással, igyekeznek poénkodni, mondjuk utóbbi nem mindig sikerül. A gond, már említettem, ott van, hogy nehéz velük azonosulni, márpedig az fontos dolog (lenne). Nem elég jók és nem elég bénák, sokszor elég értelmezhetetlenül viselkednek, de talán nincs minden veszve, ha kapnak folytatást, még javíthatnak.

ÉRTÉKELŐ

Sztori: 10/5

Fíling: 10/6

Karakterek: 10/6

Összesítve: 30/17

AJÁNLOTT

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mozitipp.blog.hu/api/trackback/id/tr765751461

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása