Jack Reacher

 2013.10.25. 14:23

A Jack Reacher üde színfolt lehetne korunk akciófilmjeinek a világában, de a modern hülyeségek jó arányú mellőzésével párhuzamosan épp valami 21. századi hiányzik belőle. A dinamika.

Rezümé

Amikor egy fegyveres megöl öt embert hat lövéssel, minden bizonyíték a letartóztatott gyanúsítottra utal. A kihallgatás során a gyanúsított csak egy cetlit nyújt át a következő szöveggel: "Kerítsék elő Jack Reachert!" Így kezdődik a rendhagyó hajsza az igazság után, melynek során Jack Reacher egy váratlan ellenféllel kerül szembe, aki mestere az erőszaknak, és súlyos titkot őriz.

jack reacher.jpg

(Forrás: port.hu)

Ki az a Jack Reacher?  Kit érdekel!

A film nagyon titokzatosan és ígéretesen kezdődik, de aztán unalmasan folytatódik. A megközelíthetetlen, kiszámíthatatlan Jack Reacherről gyorsan kiderül, hogy elég érdektelen. Miután megjelenik, máris mindent az ismeretlen ügyvédnő lelkére köt. Fura magatartás ez egy bizalmatlan, bujkáló (fél) törvényen kívülitől. A képességeit ráadásul nem csillogtatja, hanem csak úgy odaveti, így aztán oda a hatás is, nem ütnek a jelenetek (bezzeg a főhős csépel rendesen…). Eddig a film közepe kábé.

Piros pont az autósüldözésért

Még mielőtt szempilláink végzetesen ólmossá válnának, végre elkezdenek felpörögni az események. A sztori, ami egy nem túl elmés, de viszonylag jól összerakott összeesküvésen alapszik, kibontakozik, főhősünk pedig egyre nehezebb helyzetbe kerül. Néhány megmosolyogtató jeleneten (a fürdőszobai verekedés egy nagyon béna Stan és Pan paródia) kívül egészen jó és élvezetes az akciófaktor. Külön piros pont az autósüldözésért, amelyben a kocsik nagyjából (legalábbis a filmes klisékhez képest) a valóságnak megfelelően gyorsulnak, tőrnek, fulladnak le, stb. Egyéb izgalom is van, de csak mértékkel. A körömrágástól mérföldekre voltam, viszont annak kifejezetten örültem, hogy a záróakkordot nem nyújtották rétestésztára. Mondjuk, a legvége megint nem tetszett, de legalább elkerülte a kommersz-csapdát.

Robot Cruise és a többiek

Tom Cruise (Jack Reacher) mintha kissé rutinból adná a figurát, pedig a bűnözők réme-nők bálványa- fegyverek mestere karakter önmagában nem túl eredeti, adni kellett volna neki egy kis pluszt. Humorral, kiszólással, némi jellemhibával, vagy legalább egy kutyával…

A többieknek nem sok terep akad. A női főszerepet alakító Rosemund Pikenak csak a rémülettől, vagy a csodálattól tátott száj maradt, a többiek jól hozzák azt a keveset, amit kell. A főgonosz Werner Herzog szerepe érthetetlen, viszont Robert Duvall figurája és játéka kifejezetten jót tesz a filmnek.

 

Értékelő

Sztori: 10/5

Fíling: 10/6

Karakterek: 10/4

Összesítve: 30/15

ELMEGY

 

A bejegyzés trackback címe:

https://mozitipp.blog.hu/api/trackback/id/tr495598964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása