Meggyőződés (Conviction)

 2013.07.18. 18:22

Nekem ez a film elsősorban azt mutatta meg, hogy mennyire elmosódott az elszántság és a rögeszme közötti határ. Ki mással is lehetett volna ezt a dolgot illusztrálni, mint az összeszorított állkapcsú Millió dolláros bébivel.

Rezümé

Kennyt életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélik gyilkosságért. Húga, Betty Anne hiszi, hogy Kenny ártatlan, és egész hátralévő életét ennek bebizonyítására szenteli, ezért a középiskola után jogi tanulmányokat folytat. Küldetésében legjobb barátja, Abra Rice segít, együtt kutatnak fel minden nyomot, ami Kenny ártatlanságát bizonyítja. Végül birtokukba kerül egy DNS-minta, amitől végre felcsillan a remény...

Meggyozodes--27338.jpg

(Forrás: filmkatalogus.hu)

Kit érdekel a múlt?

Jó sztori, jó színészek, mi kell még? Például egy jó rendező. Mert megmondom őszintén, ebből a történetből lehetett volna némileg pörgősebb, kicsit feszítettebb tempójú, izgalmasabb mozit összehozni. Értem én, hogy az időben ugrálásnak milyen szerepet szántak, de szerintem nem sikerült fontos funkciót szerezni neki, érdemi tartalommal megtölteni. Oké, kiderült a testvérek kapcsolatának mélysége, de az egész visszatekintgetősdi összességében unalmas volt és feleslegesen vontatottá tette a filmet.

Kicsinálták Kennyt

Akkor nézzük a jó oldalát! A film szépen manipulálja nézőjét, bevonódunk a sztoriba: egyszer az életfogytra ítélt Kenny pártján állunk, aztán nem, és így tovább. Billegünk a szereplők billegésével, miközben valahol belül folyamatosan bennünk van a főhős görcsös ragaszkodása (meggyőződése) az ártatlansághoz. A Hilary Swank alakította főszereplő szintén olyan karakter, aki az egyik alkalommal könnyekig szimpatikus, a másik pillanatban pedig kifejezetten ellenszenves. Elszánt, vagy rögeszmés mániákus? Ki tudja. Akadnak olyan párbeszédek, amelyek alatt kétszer véleményt változtatunk, ami azért nem kis bravúr.

Másnak kellett volna játszania Betty Anne-t

Lehet meg fognak kövezni, de én nem Hilary Swanknak adtam volna a főszerepet. Az igaz, hogy vele biztosra lehetett menni, de a hölgy (aki egyébként az egyik kedvenc hollywoodi színésznőm) majdnem ugyanezt eljátszotta már egyszer a Millió dolláros bébiben és ott olyan magasra tette a lécet, amelyet szerintem már nem tud újra átugrani. Ráadásul itt nem is volt mellette/mögötte egy Clint Eastwood, és ez nagyon is meglátszik a produkción. Tény, hogy Swank nagyon jól testesíti meg a végletekig elszánt nőt, de én kevésbé tudtam vele azonosulni, mint az említett filmben. Sam Rockwell (Kenny) pont olyan, amilyennek lennie kell: kiszámíthatatlan, kezelhetetlen, balfék. A Minnie Driver alakította barátnő szintén rendben van, de ezt egy ilyen kaliberű színésznőtől természetesen el is vártuk.

Értékelő

Sztori: 10/8

Fíling: 10/7

Karakterek: 10/7

Összesítve: 30/22

AJÁNLOTT

A bejegyzés trackback címe:

https://mozitipp.blog.hu/api/trackback/id/tr415413689

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása