A Wall Street Farkasa az év kapufája. A feleslegesen hosszúra nyújtott, céltalan drog és kurvahajhászás se nem életrajzi dráma, se nem vígjáték. Színes, szagos, de igazi tartalom nélküli, sokszor egyenesen irritáló mozi.


Rezümé

A pénz sosem elég. Jordan Belfort (Leonardo DiCaprio) becsületes tőzsdeügynökként kezdte pályafutását, de az amerikai álom őt is utolérte. A 80-as évek végére az egyik legnagyobb brókercég tulajdonosa lett, 26 évesen heti 1 millió dollárt keresett. Az idáig vezető út azonban korrupcióval és tisztességtelen üzletekkel kikövezett csábító hullámvasútnak bizonyult. 
Mert minél nagyobb volt a kísértés ő annál többet akart, mit sem törődve az illegális üzelmekkel és a nyomában loholó FBI ügynökökkel. Még több pénz, még több hatalom, még több nő és megint még több pénz: ez Jordan életfilozófiája. És hogy a szerénység egy túlértékelt erény. Jordan és falkája azt sem tudták mit kezdjenek az illegálisan megszerzett milliárdokkal, de vajon a jéghegy csúcsáról merre vezet az út?

wall.jpg

(Forrás: port.hu)

Kurvák és kokain alap és cél nélkül

Nagyon kíváncsi voltam, hogy a filmtörténelemben már sokszor megénekelt pénzben úszó tőzsdefílinghez mi újat tud hozzátenni 2013 év végének sztármozija. Hát, az biztos, hogy a megszokottól alaposan eltértek. Sikerült újat alkotni, újat és ezzel együtt valami totál nagy értelmetlenséget. Az az igazság, hogy A Wall Street Farkasa messzire bűzlik az öncélúságtól és az erőlködéstől. Tegyünk a sztoriba egy csomó meztelen nőt, filléres és luxuskurvát, obszcén jelenetet, kokainhegyeket, sok fura gyógyszert, őrült figurát, és akkor baj nem lehet. De lehet és van, mert a történet nincs jól alátámasztva. Az egész cirkusz lóg a levegőben, szétesik, és ez így nagyon szánalmas. Fantasztikus a felvezetés és fantasztikusak a színészek, de a többi valahogy sehogy sem áll össze. Ha csak a milliárdos brókerek környezetét, a lenyúlás és a luxus hangulatát akarták bemutatni, minek futottak felesleges köröket? Ha a főszereplő életét, akkor miért nem tudtunk meg többet a főszereplőről? Ha a drog és az alkohol hatásain akartak viccelődni, miért nem nevettünk (néhány, böfögős poénokon szocializálodott néző féloránkénti, kényszeres vihogásán kívül a moziterem kb kilencven százaléka végig csendben ült)? Csak néhány kérdés úgy hirtelen.


Zacher Gábor irigykedhet

És bezony mindez három kemény, nettó óra. Tökfeleslegesen. A sztori nem halad, a szereplők leszámítva az első fél órát nem tartanak sehová, onnantól csak annyit tesznek, hogy olykor belenyálaznak, okádnak, véreznek, káromkodnak a kamerába. A szétcsapott brókerhad történetébe mindenféle rendszer nélkül beúszik egy-egy meztelen női test, helikopter és egyéb luxustárgyak röpködnek ide-oda, mindeközben tudatmódosító módszerek egész seregét, illetve hatásait mutatják be zachergábori pontossággal. Amennyiben az irónia volt a cél, alaposan mellélőttek, hiszen összességében sikerült pozitívan feltűntetni és láttatni ezt a fajta életet. A sokkoláshoz, a meghökkentéshez manapság ez már kevés, a szórakoztatáshoz pedig egész egyszerűen nem elég eredeti a dolog. Ezzel szemben azt nagyon is sikerült elérni, hogy a film irritálóvá és idegesítővé váljon.

A paróka és a műfogsor kevés

Leonardo DiCaprio ezt a figurát is profin hozná, de a karakter és a mozi korlátoltsága alaposan behatárolja és megnehezíti a munkáját. A többieknél pedig mintha megelégedtek volna a külsőségekkel, egy műfogsorral, egy parókával, és ez baromi kevés ahhoz, hogy klasszikust alkossanak. Ahhoz, hogy a figurák emlékezetessé, szövegeik szlengé váljanak. Hiába a jó színészek. Ha az átlag mozinéző olyan, mint a tőzsdén gyorsan meggazdagodni kívánó, iskolázatlan átlagamerikai, ez a film rohadtul sikeres lesz. Az emberek azonban már nem annyira naivak, mint a nyolcvanas években,  bizonyára sokan megérzik az átverést, és nem félnek megkérdezni azt, amit a filléres részvényvásárlók elmulasztottak: ez végülis most mi?

ÉRTÉKELŐ

Sztori: 10/4

Fíling: 10/3

Karakterek: 10/4

Összesítve: 30/11

ELMEGY

A bejegyzés trackback címe:

https://mozitipp.blog.hu/api/trackback/id/tr795769435

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lazók György · https://filmekapolcrol.blog.hu/ 2014.01.20. 15:57:35

Jó tudni, hogy nem csak én voltam így a filmmel. Bírom Scorsese munkásságát, a meredek humor ellen sincs kifogásom, de három óra ezekkel a visszataszító alakokkal több, mint sok volt.

Anonym de L'art 2014.01.20. 15:57:38

Végre kimondta valaki, hogy ez a film SZAR!
süti beállítások módosítása