Időről időre (About Time)

 2014.01.07. 08:33

Ebben a filmben gyönyörűen simul össze a klasszikus angol humor a modern tinikomédiával, olyan, mintha az Amerikai Pitét beköltöztették volna a Waczak Szállóba. A koktél annyira finom, hogy az összetevők különbözősége egyáltalán nem zavar. Persze a bolondozáson kívül akadnak komoly dolgok is: odacsapós életfilozófia habos, de nem édes körítéssel.

Rezümé

21 éves korában Tim Lake rájön, hogy képes az időutazásra...
Egy újabb gyászos szilveszteri buli után Tim apja közli a fiával, hogy a család férfitagjai mindig is képesek voltak utazni az időben. Tim nem írhatja át a történelmet, de változtathat azon, ami a saját életében történt és történni fog. Így hát úgy dönt, jobbá teszi a világot... azzal, hogy szerez egy barátnőt. Sajnos kiderül, hogy ez nem is olyan könnyű, mint hinnénk.
Tim Londonba költözik a tengerparti Cornwallból, hogy ügyvédnek tanuljon, és végre megismerkedik a gyönyörű, de bizonytalan Maryvel. Egymásba szeretnek, aztán az időutazás miatt nem is találkoztak, aztán először találkoznak újra... és újra... de végül, sok agyafúrt időutazás után Tim elnyeri a lány szívét.
Hősünk ezután arra használja képességét, hogy létrehozza a tökéletes lánykérést, hogy megmenekítse esküvőjét minden idők legrosszabb násznagyi beszédjétől, hogy megmentse barátját egy szakmai katasztrófától, és hogy terhes feleségét időben a kórházba juttassa a szülésre a hatalmas közlekedési dugó ellenére is.
Ám ahogy az élete halad a nem megszokott medrében, Tim ráébred, hogy sajátos képessége nem mentheti meg őt azoktól a bánatoktól, amelyekben minden családnak része van. Az időutazásnak vannak határai, és veszélyes is lehet.

időről időre.jpg

(Forrás: port.hu)

Az igazi időutazó

Még egy kicsit időzve a bevezetőben említett hasonlatnál, Tim élete olyan mintha a „pitegyilkos” Jim bénázását a hibbant szállodavezető Mr. Fawlty kommentálná a háttérből. Bírjuk a csávót és a családját is, nincs különcebb, bolondosabb, őrültebb família, amely jobban megérdemelné az időutazás képességét. Akiben az összefoglalót elolvasva felmerül, hogy valami fura sci-firől van szó, az jobb, ha gyorsan elhessegeti a buta gondolatot. Valójában az Időről időrében annyira természetes az időutazás, mint az, hogy délután megisznak egy csésze teát a tengerparton. A lényeg nem is itt kezdődik, hanem ott, hogy mit kezdjen vele a lehetőséget megöröklő szerencsés, valójában nagyon is szerencsétlen fiatalember. Mert ez ám az igazi feladvány, az élet nagy rejtélye. Ufós, történelmi, háborús, galaxisos megoldáskényszer nélkül, a mindennapok súlyával viszont alaposan megpakolva.

Se Hitlert, se Szép Helénát nem zaklathatja

Nem ölhetem meg Hitlert, és nem dughatom meg Szép Helénát –foglal össze velősen a fater, aki suttyomban teszi hozzá a lényeget: fiam, meg kell találnod azt, hogy mire akarod használni az időutazás képességét. És barátunk el is indul a rögös úton. Több poént ígérem, nem lövök le, csak annyit árulok el, azoknak, akik még nem látták, hogy ez az út egyszerre nagyon vicces, szórakoztató, esendő, kínos, talpraesett, szomorú és elsősorban: elgondolkodtató. Filozófiája pofonegyszerű, bármelyik kocsmaasztalnál és gimis ballagáson elhangzik, mégis itt valahogy igazán ütni tud. Jobban odacsap, mint a harmadik feles, vagy az osztályfőnök recsegő mikrofonhangja, kicsit hatásvadász módon, picit érzelgősen, de velőig hatolóan. Bravó, tényleg.

Komolyan vicces, viccesen komoly

Nem tudtam eldönteni, hogy a filmnek a komoly része a jobb, vagy a humora, de aztán rájöttem, ez a kettő szervesen összetartozik, együtt működik. Még akkor is, ha elsőre úgy tűnik, a viccelődésnek és a filozofálásnak nincs köze egymáshoz. Már hogyne volna! Mint ahogy, mindennek köze van mindenhez. Az életben, ami mindennapi. Azaz minden nap más és más. És ezt egy időutazó tudja a legjobban. Irigyeljük is ezért piszokul, és örülünk, hogy beavatott.

(Frissítés: a színészekről és a karakterekről ezúttal nem írtam semmit, de azt gondolom, nem kell túlragozni a dolgot, egytől egyig, a klasszik angol figuráktól az amerikai vendégmunkásig, mind remek, lényegileg nem tudok beléjük kötni.)

ÉRTÉKELŐ

Sztori: 10/9

Fíling: 10/9

Karakterek: 10/10

Összesítve: 30/28

KLASSZIKUS

A bejegyzés trackback címe:

https://mozitipp.blog.hu/api/trackback/id/tr925742468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása